Beleving, beleving, beleving

Leren van kantorenmarketing op Schiphol

Bij het lezen van ‘strategische trends voor de bouwgroothandel’ (laatste update 3 oktober 2017) van ABNAMRO kwam ik de volgende zin tegen: ‘In navolging van BIM gaat ook de digitale showroom met Virtual Reality en Augmented Reality (VR/AR) een grote rol spelen in de oriëntatiefase’. Zou het zo’n vaart lopen? Ook onze branche? Nou, één ding is zeker: wanneer je naar de oriëntatiefase binnen commercieel vastgoed kijkt, dan gebeurt het al volop!In het vastgoed zijn de belangrijkste drie succesfactoren locatie, locatie en….. locatie. Dat is al tijden zo. Toch verandert er het laatste decennium veel op het gebied van commercieel vastgoed. Werkplekken flexibiliseren, virtuele werkplekken ontstaan en kantoorbeleving is erg belangrijk. De locatie is niet meer de enige succesfactor zo lijkt het.

Ook de marketing van commercieel vastgoed ontwikkelt zich in rap tempo. Locaties concurreren met elkaar bij het aantrekken van bedrijven. Daar hoort slimme marketing bij. Hoe mooi een website of brochure van een nog niet bestaand gebouw ook is, het blijft voor toekomstige huurders moeilijk om zich voor te stellen hoe een nieuw kantoor in werkelijkheid gaat worden. Dat is de reden dat de buyer journey digitaliseert en 3D beleving hierin centraal staat. Ook op een top locatie voor kantoren zoals Schiphol. Verleiden, meten en weten. Daar gaat het om.

Half augustus is Schiphol gestart met de bouw van The Base D, 5 minuten lopen vanaf de terminal. Het nieuwe kantoorgebouw wordt voornamelijk online vermarkt. Via getargette LinkedIn posts, e-mailingen, links in digitale vakmedia en een website, worden vastgoedbeslissers en intermediairs getriggerd om via Virtual Reality of Augmented Reality zelf het kantoor en de omgeving te beleven. Kijk maar eens op www.kantooropschiphol.nl. Het hoogtepunt van de klantreis is op Schiphol met een VR-bril door het digitale kantoorgebouw te lopen en als bijna echt te ervaren.

De eerste LinkedIn post met een animatiefilm van het nieuwe gebouw leverde binnen twee weken alleen al bijna 5.000 clicks en ongeveer 1.500 interacties (delen, liken of commentaar) op. Inmiddels melden zich de eerste geïnteresseerden voor een plek in het nog te bouwen kantoorgebouw. Marketing van kantoren op Schiphol draait naast locatie om beleving, beleving en…. beleving. De stap naar de bouwgroothandel is niet zo groot als die misschien lijkt. De bouwgroothandel voert assortimenten waar de beleving van eindgebruikers eveneens een grote rol speelt. Domotica, afbouwmaterialen en gevelproducten zijn bij uitstek geschikt om in een digitale showroom op te nemen. Een kansrijke 6e marketing-P van de bouwgroothandel wordt daarom Productbeleving!

Download hier de PDF van de Buyer Journey van Kantoorgebouw The Base D

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.