EMVI. Uitdaging voor de bouwtoelevering.

In 2013 is de nieuwe aanbestedingswet in werking getreden. De wet verplicht publieke opdrachtgevers EMVI-gunningscriteria (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) in plaats van de laagste prijs toe te passen. Tenzij de opdrachtgever kan aantonen dat het alleen om de prijs gaat. Dat laatste is nou juist de meest gehanteerde aanname binnen de bouwsector. Het doel van de wet is onder meer het MKB in de bouw betere kansen te bieden, efficiënter in te kopen en administratieve lasten te verlagen. Sinds de invoering van de wet is het aantal EMVI-aanbestedingen volgens het Economisch Instituut voor de Bouw met meer dan 50% gegroeid. Een ontwikkeling om rekening mee te houden.

Niet alleen overheden passen het EMVI-criterium toe. Ook commerciële organisaties in de bouwsector, zoals woningbouwcorporaties en investeerders in vastgoed, maken hier steeds vaker gebruik van. In maart jongstleden heeft CBRE Global Investors de renovatie van het Nationale Nederlanden gebouw ‘Delftse Poort’ op basis van EMVI aanbesteed. Een CO2-reductie van 60% door slimme logistiek gaf de doorslag.

EMVI wordt gestimuleerd omdat dit de kwaliteit van bouwopdrachten kan verhogen. Deze kwaliteit kan op diverse manieren inhoud krijgen: duurzaamheid, functionaliteit, snelheid, creativiteit, zekerheid, esthetiek, snelle beschikbaarheid van gebouwen en klantvriendelijkheid.
Op een aantal van deze kwaliteitsaspecten kan de bouwtoelevering helpen het verschil te maken.

EMVI zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Niet alleen voor de grote bouwwerken.
Ook voor aanbestedingen waar het MKB op inschrijft. Deze ondernemers hebben nog wel moeite met de grote variëteit en meetbaarheid van EMVI-criteria. Toch liggen er volgens mij kansen voor de bouwtoelevering. Met name in de concrete ondersteuning van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven op het gebied van logistiek, duurzaamheid en productkennis.
De bouwtoelevering kan bouwers met de grootste meerwaarde helpen met winnen in plaats van die met de laagste prijs. Een aantal producenten en bouwgroothandels is hier nu al dagelijks mee bezig!

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.