Trend 2016: Bouwkwaliteit

In de Cobouw van januari jongstleden stond een interessant artikel met de kop ‘De trend is niet meer te stoppen’. De trend die bedoeld wordt, gaat over ‘Kwaliteitsborging’.  Ik schreef er eerder over in MixPro. Kwaliteitsborging wordt in de bouw ontzettend belangrijk. In 2015 werd er al veel over gesproken, maar in 2016 kon het weleens het buzzword binnen de branche worden. Zeker nu op dat gebied nieuwe wetgeving is ontwikkeld.

Niet de gemeente, maar private partijen voeren namelijk vanaf 2017 de kwaliteitsborging uit van nieuwbouw-, renovatie- of onderhoudsprojecten. Gebeurt dat door onafhankelijke kwaliteitsborgers, dan zullen verzekeraars het bouwwerk eerder verzekeren. Want de aannemer is door de nieuwe wetgeving niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken maar voor álle gebreken die hem zijn toe te rekenen. Cobouw over kwaliteitsborging: ‘….het komt er in alle varianten op neer dat de uitvoerder en borger gaandeweg het bouwproces cruciale momenten vastleggen in een dossier. Dat zijn meestal foto's, eventueel met de pakbonnen of stickers van de gebruikte bouwmaterialen.’

Als de bouwkwaliteit van een gebouw expliciet bij de bouwer komt te liggen, wordt meer naar de opbrengst dan naar de kosten van kwaliteit gekeken. Een interessante ontwikkeling lijkt me. Kwaliteit zou zomaar weer het uithangbord van de aannemer kunnen worden. (Onder)aannemers zullen op verzoek van de markt bovendien steeds verder gaan in het aanbieden van garantie op bouwkwaliteit. Voor eventuele verborgen gebreken wordt een verzekerde garantie ontwikkeld. De aannemers die bij BouwGarant zijn aangesloten kunnen dat in een aantal gevallen nu al aanbieden.

Ook grote bouwbedrijven starten nu al met kwaliteitsborging. Theo Smits van Heijmans. “Als we met het nieuwe borgingssysteem leren nog beter te bouwen, maken we minder fouten, krijgen onze vaklui meer plezier in hun werken en zijn we minder tijd en geld kwijt om allerlei tekortkomingen die achteraf aan het licht komen te herstellen”. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op u: toeleveranciers van de bouw. U kunt bouwers helpen de bouwkwaliteit te optimaliseren. Vanzelfsprekend met de juiste materialen maar ook met nieuwe diensten. Niet alleen de kit maar ook de applicatie mét garantie aanbieden. Niet alleen de betonvloer maar ook het leggen mét garantie verzorgen.

Positief voor de bouwkwaliteit en een absolute uitdaging voor marketeers in onze sector!

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.