Beleving, beleving, beleving

Leren van kantorenmarketing op Schiphol

Bij het lezen van ‘strategische trends voor de bouwgroothandel’ (laatste update 3 oktober 2017) van ABNAMRO kwam ik de volgende zin tegen: ‘In navolging van BIM gaat ook de digitale showroom met Virtual Reality en Augmented Reality (VR/AR) een grote rol spelen in de oriëntatiefase’. Zou het zo’n vaart lopen? Ook onze branche? Nou, één ding is zeker: wanneer je naar de oriëntatiefase binnen commercieel vastgoed kijkt, dan gebeurt het al volop!In het vastgoed zijn de belangrijkste drie succesfactoren locatie, locatie en….. locatie. Dat is al tijden zo. Toch verandert er het laatste decennium veel op het gebied van commercieel vastgoed. Werkplekken flexibiliseren, virtuele werkplekken ontstaan en kantoorbeleving is erg belangrijk. De locatie is niet meer de enige succesfactor zo lijkt het.

Ook de marketing van commercieel vastgoed ontwikkelt zich in rap tempo. Locaties concurreren met elkaar bij het aantrekken van bedrijven. Daar hoort slimme marketing bij. Hoe mooi een website of brochure van een nog niet bestaand gebouw ook is, het blijft voor toekomstige huurders moeilijk om zich voor te stellen hoe een nieuw kantoor in werkelijkheid gaat worden. Dat is de reden dat de buyer journey digitaliseert en 3D beleving hierin centraal staat. Ook op een top locatie voor kantoren zoals Schiphol. Verleiden, meten en weten. Daar gaat het om.

Half augustus is Schiphol gestart met de bouw van The Base D, 5 minuten lopen vanaf de terminal. Het nieuwe kantoorgebouw wordt voornamelijk online vermarkt. Via getargette LinkedIn posts, e-mailingen, links in digitale vakmedia en een website, worden vastgoedbeslissers en intermediairs getriggerd om via Virtual Reality of Augmented Reality zelf het kantoor en de omgeving te beleven. Kijk maar eens op www.kantooropschiphol.nl. Het hoogtepunt van de klantreis is op Schiphol met een VR-bril door het digitale kantoorgebouw te lopen en als bijna echt te ervaren.

De eerste LinkedIn post met een animatiefilm van het nieuwe gebouw leverde binnen twee weken alleen al bijna 5.000 clicks en ongeveer 1.500 interacties (delen, liken of commentaar) op. Inmiddels melden zich de eerste geïnteresseerden voor een plek in het nog te bouwen kantoorgebouw. Marketing van kantoren op Schiphol draait naast locatie om beleving, beleving en…. beleving. De stap naar de bouwgroothandel is niet zo groot als die misschien lijkt. De bouwgroothandel voert assortimenten waar de beleving van eindgebruikers eveneens een grote rol speelt. Domotica, afbouwmaterialen en gevelproducten zijn bij uitstek geschikt om in een digitale showroom op te nemen. Een kansrijke 6e marketing-P van de bouwgroothandel wordt daarom Productbeleving!

Download hier de PDF van de Buyer Journey van Kantoorgebouw The Base D

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid. 

Vertrouwensformule mooie tool voor samenwerking bouwtoelevering

Geen onderneming kan de uitdagingen van de 21e eeuw alléén oppakken. Maatschappelijke ontwikkelingen, specialisatie en veranderende klantbehoeften maken de wederzijdse afhankelijkheid van bedrijven alleen maar groter. Dat zien we ook in de bouwtoelevering. Belangrijke thema’s als circulariteit, logistiek en energiebesparing leiden tot horizontale en verticale samenwerking anno 2018.