Communicatie 2.0 in de bouw

De bouwsector is van oudsher behoorlijk conservatief en in zichzelf gekeerd. Kennisdelen was niet aan de orde. Sinds een aantal jaren is dat flink veranderd, mede dankzij het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Begonnen als een blog, is het kennisplatform uitgegroeid tot een duurzaamheidsbeweging. Visionairs als hoogleraren Andy van den Dobbelsteen en Anke van Hal hebben hier aan bijgedragen. Want dat zijn de toverwoorden: openheid en delen.

Het platform begon in 2008 met een nieuwsblog, opgezet door topman Coen van Oostrom van projectontwikkelaar OVG. Daarnaast blogden experts over duurzaam bouwen, zoals hoogleraar Sustainability aan de TU Delft Andy van den Dobbelsteen en hoogleraar Sustainable Building and Development aan Nyenrode Anke van Hal, maar ook directievoorzitters van bedrijven uit de bouw zoals Hans de Jonge van de Brink Groep. Duurzaam Gebouwd kreeg pas echt een voet tussen de deur, toen in 2009 uitgever Wietse Walinga de blog overnam met als doel het uit te bouwen tot een heus kennisplatform. Compleet met (kennis)partners, een uitgebreid expertpanel, rondetafelgesprekken, locatie-excursies, cursussen, congressen en zelfs een driedaagse beurs.

Dat alles gebeurde in een tijd waarin de bouw langzaam besefte dat de wereld om hen heen aan het veranderen was. De bouwcrisis kwam daar keihard over heen. Ineens viel het kwartje: als we het niet samen doen, wordt die verduurzaming niets.

Dat het kennisplatform een succesvolle manier is om elkaar te inspireren en aan te zetten tot meer verduurzaming, blijkt aan de populariteit van het jaarlijkse congres, dat Duurzaam Gebouwd ieder jaar in november houdt. Eind 2014 vierde het zelfs zijn eerste lustrum, met liefst 800 deelnemers. Dat laat zien dat de bouwsector beseft dat duurzaam bouwen geen hype is, maar gemeengoed aan het worden is waar ze onderdeel uit van willen maken.

Belangrijk onderdeel van die verandering is het openstaan voor kennisdeling. Het netwerk van experts en partners van Duurzaam Gebouwd laat zien dat het delen van kennis helemaal niet eng is en juist inspirerend werkt. Natuurlijk gaat men niet de laatste innovatie direct in de openheid gooien. Maar het proces en de hobbels die daarvoor genomen zijn, kunnen voor collega-bedrijven lessen zijn om van te leren. Dat maakt de sector als geheel alleen maar beter. En dat zorgt ervoor dat een Kennisplatform als Duurzaam Gebouwd een uitstekende informerende en inspirerende rol in kan vervullen. Dat is Communicatie 2.0: openheid, inspireren en delen.

Blog van Harmen Weijer
harmen@merkvast.com

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid.