Disruptors gezocht (m/v)

Voorbeelden van disruptors zijn taxiservice Uber, Airbnb online marktplaats voor het boeken van appartementen of muziekdienst Spotify. Maar ook op lokaal niveau worden marktleiders uitgedaagd. Ik mocht onlangs zelf meewerken aan een campagne voor de introductie van glasvezel in de gemeente Giessenlanden door een volledig nieuwe aanbieder. In twee maanden werd 30% marktaandeel behaald. Ten kosten van Goliaths als KPN en Ziggo. Dat moet gevestigde bedrijven toch te denken geven.

Ook binnen de bouw en bouwtoelevering worden nieuwe spelregels geïntroduceerd. Zoals een ontwikkelaar die zonder inschakeling van aannemers succesvol woningen bouwt. Hij doet dat samen met toeleveranciers. De technologie die gebruikt wordt heet KYP. Software die haar naam dankt aan een adagium dat in de bouw te vaak vergeten is: Keep Your Promise.

Uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen startups maar ook gevestigde bedrijven disruptors kunnen zijn. De bedrijfscultuur is hierbij de doorslaggevende factor. Ten eerste moeten werknemers binnen het bedrijf de kans krijgen om tegen bestaande structuren, modellen en marktbenaderingen aan te trappen. Dat zijn velen niet gewend uit angst voor hun positie. Daarom is het misschien belangrijker dat de directie actief op zoek gaat naar disruptors. Innovatieve geesten die met een frisse blik naar klant, product en technologie mogen kijken. Gebruiksgemak, bouwkwaliteit, energieprestatie en gezondheid in combinatie met nieuwe technologie moeten toch disruptors voorbrengen?

Dus ik ben benieuwd wanneer ik de eerste personeelsadvertentie zie. ‘Voor het voortbestaan van onze onderneming zoeken wij een enthousiaste Disruptor (m/v)’.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid. 

Vertrouwensformule mooie tool voor samenwerking bouwtoelevering

Geen onderneming kan de uitdagingen van de 21e eeuw alléén oppakken. Maatschappelijke ontwikkelingen, specialisatie en veranderende klantbehoeften maken de wederzijdse afhankelijkheid van bedrijven alleen maar groter. Dat zien we ook in de bouwtoelevering. Belangrijke thema’s als circulariteit, logistiek en energiebesparing leiden tot horizontale en verticale samenwerking anno 2018.

Beleving, beleving, beleving

Leren van kantorenmarketing op Schiphol

Bij het lezen van ‘strategische trends voor de bouwgroothandel’ (laatste update 3 oktober 2017) van ABNAMRO kwam ik de volgende zin tegen: ‘In navolging van BIM gaat ook de digitale showroom met Virtual Reality en Augmented Reality (VR/AR) een grote rol spelen in de oriëntatiefase’. Zou het zo’n vaart lopen? Ook onze branche? Nou, één ding is zeker: wanneer je naar de oriëntatiefase binnen commercieel vastgoed kijkt, dan gebeurt het al volop!