Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Met Employer branding ga je er voor zorgen dat mensen bij jou willen werken. De vraag is natuurlijk hoe je dat voor elkaar krijgt. Zeker wanneer de arbeidsmarkt in de bouwtoelevering overspannen is. Employer branding is natuurlijk niet nieuw maar onderstaand model is een goed hulpmiddel om een het in jouw organisatie te implementeren. Het model bestaat uit 5 stappen die volgordelijk zijn.

1. Bepaal je strategie
Kijk wat de wensen en eisen van jouw toekomstige werknemers zijn en hoe je ze wilt binden. Onderzoek ze en analiseer ze. Het is bijvoorbeeld een gegeven dat generatie X een andere work-life balance wil dan de opvolgende generatie Y. Kijk ook naar wensen ten aanzien van thuiswerken of -leren.

2. Scherp je branding aan
Branding gaat vooraf aan de marketing van een organisatie. Het  vertelt en verbeeld het DNA van je bedrijf. Het is geen push tactiek maar een pull strategie. Met branding vertel je wat je drijfveren zijn, je waarden en je bedrijfscultuur. Wat maakt jouw organisatie onderscheidend en aantrekkelijk ten opzichte van andere werkgevers.

3. Engagement
Vertel het unieke verhaal van de onderneming en (minstens zo belangrijk) maak het waar. Belangrijk hierbij is je huidige werknemers te betrekken. Waarom werken deze medewerkers nu bij jouw organisatie? Wat waarderen ze in hun werk? Employee advocacy heet dat. Medewerkers inzetten om op een authentieke manier de boodschap van een merk over te brengen. Het liefst op social media. Het organisch bereik op bijvoorbeeld LinkedIn is in de regel meer dan 500% hoger dan bedrijfsposts!

4. Werving
Het hangt er vanaf welke doelgroepen je wilt benaderen. Naast vacaturesites is LinkedIn hét kanaal voor de werving van personeel. Tevens een perfect kanaal voor Employee branding. Toch zijn Facebook Instagram en Twitter ook goed in te zetten. Maar dan meer om te laten zien hoe leuk het op de vestiging is, hoe lekker de lunch in de bedrijfskantine is of hoe gezellig de borrel op vrijdag is. Korte aansprekende filmpjes of foto’s.

5. Retentie
Afgelopen jaar heeft meer dan ooit laten zien dat het binden van je personeel belangrijk is. Hoe zorg je er voor dat thuiswerkers ondanks de afstand toch de nabijheid van het bedrijf en de collega’s blijven ervaren? Hoe houd je ze betrokken zonder dat medewerkers elkaar bij de koffieautomaat of lunchpauze spreken? Conclusie: employee branding is net zo belangrijk voor het behouden van talent als voor het vinden ervan!

Komt een man bij de balie

Baliemedewerker (2)-1

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende: