Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Met Employer branding ga je er voor zorgen dat mensen bij jou willen werken. De vraag is natuurlijk hoe je dat voor elkaar krijgt. Zeker wanneer de arbeidsmarkt in de bouwtoelevering overspannen is. Employer branding is natuurlijk niet nieuw maar onderstaand model is een goed hulpmiddel om een het in jouw organisatie te implementeren. Het model bestaat uit 5 stappen die volgordelijk zijn.

1. Bepaal je strategie
Kijk wat de wensen en eisen van jouw toekomstige werknemers zijn en hoe je ze wilt binden. Onderzoek ze en analiseer ze. Het is bijvoorbeeld een gegeven dat generatie X een andere work-life balance wil dan de opvolgende generatie Y. Kijk ook naar wensen ten aanzien van thuiswerken of -leren.

2. Scherp je branding aan
Branding gaat vooraf aan de marketing van een organisatie. Het  vertelt en verbeeld het DNA van je bedrijf. Het is geen push tactiek maar een pull strategie. Met branding vertel je wat je drijfveren zijn, je waarden en je bedrijfscultuur. Wat maakt jouw organisatie onderscheidend en aantrekkelijk ten opzichte van andere werkgevers.

3. Engagement
Vertel het unieke verhaal van de onderneming en (minstens zo belangrijk) maak het waar. Belangrijk hierbij is je huidige werknemers te betrekken. Waarom werken deze medewerkers nu bij jouw organisatie? Wat waarderen ze in hun werk? Employee advocacy heet dat. Medewerkers inzetten om op een authentieke manier de boodschap van een merk over te brengen. Het liefst op social media. Het organisch bereik op bijvoorbeeld LinkedIn is in de regel meer dan 500% hoger dan bedrijfsposts!

4. Werving
Het hangt er vanaf welke doelgroepen je wilt benaderen. Naast vacaturesites is LinkedIn hét kanaal voor de werving van personeel. Tevens een perfect kanaal voor Employee branding. Toch zijn Facebook Instagram en Twitter ook goed in te zetten. Maar dan meer om te laten zien hoe leuk het op de vestiging is, hoe lekker de lunch in de bedrijfskantine is of hoe gezellig de borrel op vrijdag is. Korte aansprekende filmpjes of foto’s.

5. Retentie
Afgelopen jaar heeft meer dan ooit laten zien dat het binden van je personeel belangrijk is. Hoe zorg je er voor dat thuiswerkers ondanks de afstand toch de nabijheid van het bedrijf en de collega’s blijven ervaren? Hoe houd je ze betrokken zonder dat medewerkers elkaar bij de koffieautomaat of lunchpauze spreken? Conclusie: employee branding is net zo belangrijk voor het behouden van talent als voor het vinden ervan!

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.

BENG + MPG = MEPG

MV Beng_Mepg illustratie

Voor de bouw een goed idee

Als leveranciers aan de bouw leveren producenten en handel een bijdrage aan het realiseren van energie-, milieu- en klimaatdoelstellingen. Wat de beste maatregelen of producten zijn, is niet altijd even duidelijk. Neem nu BENG en MPG. Beide zijn in wet en regelgeving vastgelegd en moeten worden toegepast in woningnieuwbouw. De vraag is dan of klanten inzetten op vraagbeperking van energie, zoveel mogelijk duurzame energie opwekken of juist kiezen voor gerecyclede en bio based materialen? BENG versus MPG. Zonnepanelen bijvoorbeeld kunnen belangrijk zijn voor de BENG-eis maar negatief uitpakken voor de MPG-eis omdat er veel schaarse grondstoffen gebruikt worden en relatief veel energie nodig is om deze te produceren.

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.