Opdrachtgever wil garantie? Help de aannemer een handje!

Toch is er sprake van een revolutie. Ik schreef er al eerder over. Met de invoering van de wet Kwaliteitsborging komt er ook een aanpassing in het Burgerlijk Wetboek. Die aanpassing is de verbrede aansprakelijkheid van de aannemer. In de huidige wet is geregeld dat de aannemer niet direct aansprakelijk is voor gebreken die de consument bij oplevering over het hoofd heeft gezien. Dat gaat radicaal veranderen. De aannemer wordt na oplevering ook aansprakelijk voor gebreken die bij oplevering zijn gemist. Het vermijden van oplevergebreken en het leveren van goed en deugdelijk werk wordt noodzaak. De bewijslast draait om: nu moet de aannemer bewijzen dat het bouwgebrek niet zijn schuld is. Aannemers krijgen daarom de plicht om consumenten te informeren hoe zij verzekerd zijn voor risico’s bij faillissement en voor gebreken tijdens de bouw en na oplevering.

Wat kunnen toeleveranciers van de bouw hiermee? De aannemer helpen met aantoonbare kwaliteit en (verzekerde) garantie! Verzekerde garantie betekent dat de aannemer de opdrachtgever garantie biedt tegen verborgen en constructieve gebreken (na oplevering). Echte garantie op producten én diensten. Geen wassen neus. De verzekeraar staat namelijk garant voor eventuele gebreken van de bouwer wanneer de bouwkwaliteit wordt geborgd door een onafhankelijke kwaliteitsborger. De cirkel is rond want dat wordt geregeld in de wet Kwaliteitsborging in de bouw.

Onlangs hielden we een poll onder bouwers en toeleveranciers. 80% van de deelnemers vond  dat verzekerde garantie in de bouw steeds belangrijker wordt. Concreet vond 70% dat ook voor verzekerde garantie op luchtdichting in de bouw. Verzekerde luchtdichting mocht bovendien 15% meer kosten. Verzekerde garantie is hot in de bouw. Aannemers die zijn aangesloten bij BouwGarant bieden hun klanten zelfs al een EnergieprestatieGarantie. Klanten hebben daarmee de zekerheid dat de beoogde energiebesparing daadwerkelijk wordt gehaald. En dat de werkzaamheden goed en deugdelijk worden uitgevoerd. Geweldig! Wie gaat de aannemer een handje helpen?

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid.