Pictogrammisering van de bouw

"Alles moet zo simpel mogelijk worden, maar niet simpeler", is een uitspraak die Einstein ooit deed. Waarschijnlijk bedoelde hij er mee dat we altijd op zoek moeten naar de balans tussen complexiteit, essentie en oversimplicering. Een opgave waar menig bedrijf voor staat. Een opdracht waar menig marketeer zijn hoofd over breekt. Met name in een visueel ingestelde branche zoals de bouw. Een branche waarin toeleveranciers de aandacht van de bouwer moeten trekken met producten en toepassingen die slimmer, beter of duurzamer zijn. Maar hoe val je op in het communicatiegeweld? Hoe breng je productvoordelen snel over zonder de de essentie te verliezen.

Het antwoord lijkt simpel. Online wil je eerst gevonden worden en offline moet je eerst de aandacht trekken. In beide gevallen moet je relevant zijn. Eenmaal gevonden moet je de visueel ingestelde doelgroep helpen de boodschap te lezen en te begrijpen. Dat is te zien aan de wijze waarop u met uw klanten communiceert. De afgelopen 5 jaar is mij opgevallen dat de bouwtoelevering pictogrammiseert. Missies, visies, producttoepassingen, usp’s en diensten worden verbeeld in pictogrammen, infographics en Prezi’s. Een beweging die in de consumentenomgeving al eerder zichtbaar was. Kijk eens op het scherm van je smartphone of tablet. Vind eens je weg op een willekeurig vliegveld. Het enige dat je ziet zijn pictogrammen. En het werkt nog ook.

Ik snap daarom heel goed dat de bouw pictogrammen en infographics toepast. De essentie van iets visualiseren is ontzettend krachtig. Tegelijkertijd vergt het ook vakmanschap en inzicht in de context van de doelgroep. Onlangs zag ik een jaarverslag in de vorm van een infographic en een verpakking van een bouwproduct met de voordelen gepictogrammiseerd. Ze schoten beide hun doel voorbij en waren totaal niet meer te begrijpen. Toen moest ik onwillekeurig weer aan het citaat van Einstein denken.

Googelt u trouwens eens op ‘pictogrammisering’. Ik deed dat bij het schrijven van deze column en ben erg benieuwd wat u vindt. “Alles moet zo simpel mogelijk worden”, geldt wat mij betreft ook voor zoekresultaten.

Blog van Wim Bak
wim@merkvast.com