Communicatie 2.0 in de bouw

De bouwsector is van oudsher behoorlijk conservatief en in zichzelf gekeerd. Kennisdelen was niet aan de orde. Sinds een aantal jaren is dat flink veranderd, mede dankzij het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Begonnen als een blog, is het kennisplatform uitgegroeid tot een duurzaamheidsbeweging. Visionairs als hoogleraren Andy van den Dobbelsteen en Anke van Hal hebben hier aan bijgedragen. Want dat zijn de toverwoorden: openheid en delen.

Het platform begon in 2008 met een nieuwsblog, opgezet door topman Coen van Oostrom van projectontwikkelaar OVG. Daarnaast blogden experts over duurzaam bouwen, zoals hoogleraar Sustainability aan de TU Delft Andy van den Dobbelsteen en hoogleraar Sustainable Building and Development aan Nyenrode Anke van Hal, maar ook directievoorzitters van bedrijven uit de bouw zoals Hans de Jonge van de Brink Groep. Duurzaam Gebouwd kreeg pas echt een voet tussen de deur, toen in 2009 uitgever Wietse Walinga de blog overnam met als doel het uit te bouwen tot een heus kennisplatform. Compleet met (kennis)partners, een uitgebreid expertpanel, rondetafelgesprekken, locatie-excursies, cursussen, congressen en zelfs een driedaagse beurs.

Dat alles gebeurde in een tijd waarin de bouw langzaam besefte dat de wereld om hen heen aan het veranderen was. De bouwcrisis kwam daar keihard over heen. Ineens viel het kwartje: als we het niet samen doen, wordt die verduurzaming niets.

Dat het kennisplatform een succesvolle manier is om elkaar te inspireren en aan te zetten tot meer verduurzaming, blijkt aan de populariteit van het jaarlijkse congres, dat Duurzaam Gebouwd ieder jaar in november houdt. Eind 2014 vierde het zelfs zijn eerste lustrum, met liefst 800 deelnemers. Dat laat zien dat de bouwsector beseft dat duurzaam bouwen geen hype is, maar gemeengoed aan het worden is waar ze onderdeel uit van willen maken.

Belangrijk onderdeel van die verandering is het openstaan voor kennisdeling. Het netwerk van experts en partners van Duurzaam Gebouwd laat zien dat het delen van kennis helemaal niet eng is en juist inspirerend werkt. Natuurlijk gaat men niet de laatste innovatie direct in de openheid gooien. Maar het proces en de hobbels die daarvoor genomen zijn, kunnen voor collega-bedrijven lessen zijn om van te leren. Dat maakt de sector als geheel alleen maar beter. En dat zorgt ervoor dat een Kennisplatform als Duurzaam Gebouwd een uitstekende informerende en inspirerende rol in kan vervullen. Dat is Communicatie 2.0: openheid, inspireren en delen.

Blog van Harmen Weijer
harmen@merkvast.com

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.