Disruptors gezocht (m/v)

Voorbeelden van disruptors zijn taxiservice Uber, Airbnb online marktplaats voor het boeken van appartementen of muziekdienst Spotify. Maar ook op lokaal niveau worden marktleiders uitgedaagd. Ik mocht onlangs zelf meewerken aan een campagne voor de introductie van glasvezel in de gemeente Giessenlanden door een volledig nieuwe aanbieder. In twee maanden werd 30% marktaandeel behaald. Ten kosten van Goliaths als KPN en Ziggo. Dat moet gevestigde bedrijven toch te denken geven.

Ook binnen de bouw en bouwtoelevering worden nieuwe spelregels geïntroduceerd. Zoals een ontwikkelaar die zonder inschakeling van aannemers succesvol woningen bouwt. Hij doet dat samen met toeleveranciers. De technologie die gebruikt wordt heet KYP. Software die haar naam dankt aan een adagium dat in de bouw te vaak vergeten is: Keep Your Promise.

Uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen startups maar ook gevestigde bedrijven disruptors kunnen zijn. De bedrijfscultuur is hierbij de doorslaggevende factor. Ten eerste moeten werknemers binnen het bedrijf de kans krijgen om tegen bestaande structuren, modellen en marktbenaderingen aan te trappen. Dat zijn velen niet gewend uit angst voor hun positie. Daarom is het misschien belangrijker dat de directie actief op zoek gaat naar disruptors. Innovatieve geesten die met een frisse blik naar klant, product en technologie mogen kijken. Gebruiksgemak, bouwkwaliteit, energieprestatie en gezondheid in combinatie met nieuwe technologie moeten toch disruptors voorbrengen?

Dus ik ben benieuwd wanneer ik de eerste personeelsadvertentie zie. ‘Voor het voortbestaan van onze onderneming zoeken wij een enthousiaste Disruptor (m/v)’.

Vertrouwensformule mooie tool voor samenwerking bouwtoelevering

Geen onderneming kan de uitdagingen van de 21e eeuw alléén oppakken. Maatschappelijke ontwikkelingen, specialisatie en veranderende klantbehoeften maken de wederzijdse afhankelijkheid van bedrijven alleen maar groter. Dat zien we ook in de bouwtoelevering. Belangrijke thema’s als circulariteit, logistiek en energiebesparing leiden tot horizontale en verticale samenwerking anno 2018.

Beleving, beleving, beleving

Leren van kantorenmarketing op Schiphol

Bij het lezen van ‘strategische trends voor de bouwgroothandel’ (laatste update 3 oktober 2017) van ABNAMRO kwam ik de volgende zin tegen: ‘In navolging van BIM gaat ook de digitale showroom met Virtual Reality en Augmented Reality (VR/AR) een grote rol spelen in de oriëntatiefase’. Zou het zo’n vaart lopen? Ook onze branche? Nou, één ding is zeker: wanneer je naar de oriëntatiefase binnen commercieel vastgoed kijkt, dan gebeurt het al volop!

Opdrachtgever wil garantie? Help de aannemer een handje!

De wet Kwaliteitsborging in de bouw is op 18 januari jongstleden door de Tweede Kamer in behandeling genomen. Het definitieve besluit is er nog niet maar dat lijkt een kwestie van weken. Al tientallen jaren wordt aan de kwaliteitsslag in de bouw gewerkt. Nu is het eindelijk zo ver. De bouwer wordt verantwoordelijk voor de borging van zijn geleverde bouwkwaliteit. Het gekke is dat déze wet niet zo gek veel verandert aan het wettelijk gevraagde eindresultaat van de bouwer. Volgens de wet in wording moet een bouwwerk voldoen aan het Bouwbesluit en dat is niet nieuw.

Visueel startpunt voor constructief inkoopgesprek

Het komend kwartaal staan de leveranciersgesprekken weer op de agenda van iedere bouwgroothandel en toeleverancier. De condities, marketingbijdrages en de gezamenlijke strategie voor het komend jaar worden besproken. De inkoper gaat in de regel voor een conditieverbetering, de verkoper wil daar iets voor terug. Bijvoorbeeld op het gebied van assortiment of marktbenadering. Van een gezamenlijke een stip op de horizon is lang niet altijd sprake.