Opdrachtgever wil garantie? Help de aannemer een handje!

Toch is er sprake van een revolutie. Ik schreef er al eerder over. Met de invoering van de wet Kwaliteitsborging komt er ook een aanpassing in het Burgerlijk Wetboek. Die aanpassing is de verbrede aansprakelijkheid van de aannemer. In de huidige wet is geregeld dat de aannemer niet direct aansprakelijk is voor gebreken die de consument bij oplevering over het hoofd heeft gezien. Dat gaat radicaal veranderen. De aannemer wordt na oplevering ook aansprakelijk voor gebreken die bij oplevering zijn gemist. Het vermijden van oplevergebreken en het leveren van goed en deugdelijk werk wordt noodzaak. De bewijslast draait om: nu moet de aannemer bewijzen dat het bouwgebrek niet zijn schuld is. Aannemers krijgen daarom de plicht om consumenten te informeren hoe zij verzekerd zijn voor risico’s bij faillissement en voor gebreken tijdens de bouw en na oplevering.

Wat kunnen toeleveranciers van de bouw hiermee? De aannemer helpen met aantoonbare kwaliteit en (verzekerde) garantie! Verzekerde garantie betekent dat de aannemer de opdrachtgever garantie biedt tegen verborgen en constructieve gebreken (na oplevering). Echte garantie op producten én diensten. Geen wassen neus. De verzekeraar staat namelijk garant voor eventuele gebreken van de bouwer wanneer de bouwkwaliteit wordt geborgd door een onafhankelijke kwaliteitsborger. De cirkel is rond want dat wordt geregeld in de wet Kwaliteitsborging in de bouw.

Onlangs hielden we een poll onder bouwers en toeleveranciers. 80% van de deelnemers vond  dat verzekerde garantie in de bouw steeds belangrijker wordt. Concreet vond 70% dat ook voor verzekerde garantie op luchtdichting in de bouw. Verzekerde luchtdichting mocht bovendien 15% meer kosten. Verzekerde garantie is hot in de bouw. Aannemers die zijn aangesloten bij BouwGarant bieden hun klanten zelfs al een EnergieprestatieGarantie. Klanten hebben daarmee de zekerheid dat de beoogde energiebesparing daadwerkelijk wordt gehaald. En dat de werkzaamheden goed en deugdelijk worden uitgevoerd. Geweldig! Wie gaat de aannemer een handje helpen?

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.