Vertrouwensformule mooie tool voor samenwerking bouwtoelevering

Geen onderneming kan de uitdagingen van de 21e eeuw alléén oppakken. Maatschappelijke ontwikkelingen, specialisatie en veranderende klantbehoeften maken de wederzijdse afhankelijkheid van bedrijven alleen maar groter. Dat zien we ook in de bouwtoelevering. Belangrijke thema’s als circulariteit, logistiek en energiebesparing leiden tot horizontale en verticale samenwerking anno 2018.

Neem nou circulariteit. Jaarlijks ontstaat er in Nederland 23 miljoen ton aan bouwafval. Daarin zitten ook gebruikte VELUX dakramen. VELUX Nederland, BMN Bouwmaterialen en SUEZ zijn daarom een samenwerking gestart om VELUX dakramen terug te nemen in plaats van weg te gooien!

Of neem nou energiebesparing. Ontwikkelaars en corporaties willen energiezuinige woningen tegen de laagste kosten ontwerpen en bouwen. Daar hebben A-merkleveranciers van bouwmaterialen en installatietechnieken House Energy Optimum (HEO) voor ontwikkeld. Een slim nieuwbouwconcept waarin alle bouwkundige en installatietechnische maatregelen integraal en optimaal op elkaar zijn afgestemd. Een mooie samenwerking tussen Kingspan Insulation, Kingspan Unidek, Ubbink, Jaga, Duco en Atag.

Hoewel de aanleiding van samenwerking vaak een externe is, denk ik dat de succesfactor van alle samenwerkings- en businessmodellen ‘vertrouwen’ is. Uit het vertrouwensonderzoek van Graydon blijkt dat 96% van de bedrijven heilig gelooft dat vertrouwen bijdraagt aan een goede samenwerking. Meer dan driekwart geeft aan dat dit vertrouwen zorgt voor meer business bij zakenpartners. Een autoriteit op het gebied van vertrouwen tussen organisaties is Harvard professor David Maister. Hij heeft onderzocht hoe dat vertrouwen tot stand komt. Dat leidde tot deze Vertouwensformule:

Geloofwaardigheid x betrouwbaarheid x intimiteit


 Ego

Geloofwaardigheid betekent: is wat ik vertel en hoe ik dat vertel waar? Zonder halve waarheden of overdrijvingen. Betrouwbaarheid is het nakomen van afspraken. Grote afspraken zoals een deadline voor een project, maar ook de kleine, zoals op tijd komen voor een afspraak. Intimiteit is je kwetsbaar opstellen. Vertel je bijvoorbeeld ook over je fouten en twijfels? Sta je open voor anderen en andere meningen en je laat ook je eigen mening horen? Ego staat voor in hoeverre eigenbelang leidend is in de samenwerking. Gaat het erom de ander zo goed mogelijk te helpen of gaat het erom wie er wint?

Het is interessant om te zien dat Maister het Ego onder de streep heeft gezet. Daarmee laat hij zien dat dat binnen samenwerking met een te grote focus op het eigen belang, het vertrouwen meteen flink afneemt. Werkt u intensief samen in de bouwketen of bent u dat van plan? Vul dan voor de aardigheid met elkaar eens de vertrouwensformule in. Ik ben er van overtuigd dat het een mooie tool is om uw samenwerking te evalueren en te verbeteren!

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.