Mensen bij elkaar brengen

Betrouwbaar trends voorspellen? Het kan!

Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas schrijft in zijn inspirerende boekje over de trends van 2015: “Overal wordt de macht van bestaande structuren en monopolies uitgedaagd, omzeild en ondergraven”. Het is nogal een sweeping statement. Het aardige is: Bakas is een van de weinigen die wegkomt met dit soort uitspraken. Waarom? Omdat hij zijn statements altijd met feiten en cijfers weet te onderbouwen.

 

De quote van Bakas doet me denken aan trends waar de bouwtoelevering momenteel mee te maken heeft. Nieuwe bouwsystemen, distributievormen, toetreders, bouwregelgeving en verduurzaming beïnvloeden de branche. Maar hoe en in welke mate? Als we daar écht op willen anticiperen moeten we – net als Bakas – op zoek naar de feiten en cijfers die laten zien in welke richting onze branche zich ontwikkelt.

 

We hebben een gouden tool in handen om die brancheontwikkeling helder te krijgen. Wat in Nederland begon als de ‘Monitor Bouwgroothandel’ wordt op dit moment in veel Europese landen uitgerold. Input voor de monitor zijn omzetgegevens van groothandels op basis van wat er daadwerkelijk is verkocht. Begin 2015 starten ook de leden van de Builders Merchants Federation (de HIBIN + VVHN van het Verenigd Koninkrijk) en onderzoeksbureau Gfk met een maandelijkse omzetrapportage. 80% van de groothandels doet nu al mee. De reacties van de branche zijn ontzettend positief. De Engelsen noemen het ‘game-changing’ en ‘a leap forward for the industry’.

 

Dat is niet voor niets. Voor het eerst krijgt het Verenigd Koninkrijk inzicht in een sector van 15,7 miljard Euro op basis van keiharde cijfers over volumes, productaanbod, merken en verkoopprijzen. Gegevens op basis waarvan groothandel en industrie hun eigen performance kunnen beoordelen en trends kunnen signaleren. Hiermee kunnen zij succesvol inspelen op veranderingen in hun markt.

De directeur van de Builders Merchants Federation zegt hierover: ‘The importance of accurate data to both merchants and their suppliers cannot be underestimated. (…) in future all decision-making can be based on valid market insights.’

 

Ook in Nederland krijgt de Monitor Bouwgroothandel steeds meer deelnemers. Het aandeel bouw- en houtgroothandels dat meedoet, ligt inmiddels rond de 80%. De cijfers in de monitor zijn al zo betrouwbaar, dat voorzichtig de eerste trends zichtbaar worden. Tip voor Adjeidj Bakas: in ‘Trends 2016’ kun je prachtige, betrouwbare voorspellingen doen over de Nederlandse bouwtoelevering.

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid.