Mensen bij elkaar brengen

Betrouwbaar trends voorspellen? Het kan!

Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas schrijft in zijn inspirerende boekje over de trends van 2015: “Overal wordt de macht van bestaande structuren en monopolies uitgedaagd, omzeild en ondergraven”. Het is nogal een sweeping statement. Het aardige is: Bakas is een van de weinigen die wegkomt met dit soort uitspraken. Waarom? Omdat hij zijn statements altijd met feiten en cijfers weet te onderbouwen.

 

De quote van Bakas doet me denken aan trends waar de bouwtoelevering momenteel mee te maken heeft. Nieuwe bouwsystemen, distributievormen, toetreders, bouwregelgeving en verduurzaming beïnvloeden de branche. Maar hoe en in welke mate? Als we daar écht op willen anticiperen moeten we – net als Bakas – op zoek naar de feiten en cijfers die laten zien in welke richting onze branche zich ontwikkelt.

 

We hebben een gouden tool in handen om die brancheontwikkeling helder te krijgen. Wat in Nederland begon als de ‘Monitor Bouwgroothandel’ wordt op dit moment in veel Europese landen uitgerold. Input voor de monitor zijn omzetgegevens van groothandels op basis van wat er daadwerkelijk is verkocht. Begin 2015 starten ook de leden van de Builders Merchants Federation (de HIBIN + VVHN van het Verenigd Koninkrijk) en onderzoeksbureau Gfk met een maandelijkse omzetrapportage. 80% van de groothandels doet nu al mee. De reacties van de branche zijn ontzettend positief. De Engelsen noemen het ‘game-changing’ en ‘a leap forward for the industry’.

 

Dat is niet voor niets. Voor het eerst krijgt het Verenigd Koninkrijk inzicht in een sector van 15,7 miljard Euro op basis van keiharde cijfers over volumes, productaanbod, merken en verkoopprijzen. Gegevens op basis waarvan groothandel en industrie hun eigen performance kunnen beoordelen en trends kunnen signaleren. Hiermee kunnen zij succesvol inspelen op veranderingen in hun markt.

De directeur van de Builders Merchants Federation zegt hierover: ‘The importance of accurate data to both merchants and their suppliers cannot be underestimated. (…) in future all decision-making can be based on valid market insights.’

 

Ook in Nederland krijgt de Monitor Bouwgroothandel steeds meer deelnemers. Het aandeel bouw- en houtgroothandels dat meedoet, ligt inmiddels rond de 80%. De cijfers in de monitor zijn al zo betrouwbaar, dat voorzichtig de eerste trends zichtbaar worden. Tip voor Adjeidj Bakas: in ‘Trends 2016’ kun je prachtige, betrouwbare voorspellingen doen over de Nederlandse bouwtoelevering.

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.