Betrouwbaar trends voorspellen? Het kan!
Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas schrijft in zijn inspirerende boekje over de trends van 2015: “Overal wordt de macht van bestaande structuren en monopolies uitgedaagd, omzeild en ondergraven”. Het is nogal een sweeping statement. Het aardige is: Bakas is een van de weinigen die wegkomt met dit soort uitspraken. Waarom? Omdat hij zijn statements altijd met feiten en cijfers weet te onderbouwen.
De quote van Bakas doet me denken aan trends waar de bouwtoelevering momenteel mee te maken heeft. Nieuwe bouwsystemen, distributievormen, toetreders, bouwregelgeving en verduurzaming beïnvloeden de branche. Maar hoe en in welke mate? Als we daar écht op willen anticiperen moeten we – net als Bakas – op zoek naar de feiten en cijfers die laten zien in welke richting onze branche zich ontwikkelt.
We hebben een gouden tool in handen om die brancheontwikkeling helder te krijgen. Wat in Nederland begon als de ‘Monitor Bouwgroothandel’ wordt op dit moment in veel Europese landen uitgerold. Input voor de monitor zijn omzetgegevens van groothandels op basis van wat er daadwerkelijk is verkocht. Begin 2015 starten ook de leden van de Builders Merchants Federation (de HIBIN + VVHN van het Verenigd Koninkrijk) en onderzoeksbureau Gfk met een maandelijkse omzetrapportage. 80% van de groothandels doet nu al mee. De reacties van de branche zijn ontzettend positief. De Engelsen noemen het ‘game-changing’ en ‘a leap forward for the industry’.
Dat is niet voor niets. Voor het eerst krijgt het Verenigd Koninkrijk inzicht in een sector van 15,7 miljard Euro op basis van keiharde cijfers over volumes, productaanbod, merken en verkoopprijzen. Gegevens op basis waarvan groothandel en industrie hun eigen performance kunnen beoordelen en trends kunnen signaleren. Hiermee kunnen zij succesvol inspelen op veranderingen in hun markt.
De directeur van de Builders Merchants Federation zegt hierover: ‘The importance of accurate data to both merchants and their suppliers cannot be underestimated. (…) in future all decision-making can be based on valid market insights.’
Ook in Nederland krijgt de Monitor Bouwgroothandel steeds meer deelnemers. Het aandeel bouw- en houtgroothandels dat meedoet, ligt inmiddels rond de 80%. De cijfers in de monitor zijn al zo betrouwbaar, dat voorzichtig de eerste trends zichtbaar worden. Tip voor Adjeidj Bakas: in ‘Trends 2016’ kun je prachtige, betrouwbare voorspellingen doen over de Nederlandse bouwtoelevering.
MEER BLOGS
Probeer de Innovatiematrix

In de bouwtoelevering is het voor mij al lang duidelijk dat innovatie een cruciale rol speelt. We zitten midden in een transitie waarbij duurzaamheid en efficiëntie niet langer ‘nice-to-haves’ zijn, maar absolute vereisten. Innovatie vraagt echter om meer dan alleen ideeën; het gaat ook om samenwerking en inspiratie. En wat als we juist die samenwerking tussen twee toeleveranciers kunnen versnellen? Wat als we hen in een ‘pressure cooker’ plaatsen, met als doel het creëren van nieuwe ideeën? Het klinkt wellicht simpel, maar de potentie is groot.
Komt een man bij de balie

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.
Pas op voor de online muur van baksteen

Hi Wim,
Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?
#bouw #marketing
Fijne dag!
Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.