Pas op voor de online muur van baksteen
In de Nederlandse bouwtoelevering zijn we dagelijks bezig met praktische oplossingen, duurzame vernieuwing en met de inzet van vakmanschap. Dat willen we graag uitdragen via social media als LinkedIn, dat is uitgegroeid tot meer dan een netwerkplatform. Het is een is een soort arena geworden met trending strategieën zoals thought leadership, AI, social selling en employee advocacy. Wanneer dan het doel als middel wordt ingezet, veranderen ze in een boemerang die meer kapotmaakt dan oplevert.
Mijn LinkedIn-inbox loopt steeds vaker vol met geautomatiseerde berichten. Koude, ongepersonaliseerde pitches. Vaak een gevolg van het verkeerd inzetten van AI in combinatie met het ontbreken van authenticiteit. Deze aanpak mist essentiële elementen zoals vertrouwen, geloofwaardigheid en persoonlijke connectie. Precies zoals het niet moet. Ik merk dat ik (om in de taal van de bouw te spreken) een bakstenen muur bouw die me afschermt voor dit soort berichten en voor dit soort afzenders.
In onze branche weten we dat technologie geen vervanging is voor menselijke interactie en vakmanschap. Social media en AI zouden in onze branche juist het individu, met al zijn of haar unieke kwaliteiten weer op een voetstuk moeten zetten. Ik ervaar dagelijks hoe belangrijk vaardigheden, direct toepasbare vakkennis, creativiteit en sociale interactie in de bouwtoelevering zijn. Ook online.
Maar hoe zetten we de online strategieën en tools dan wel effectief in? Het antwoord ligt in het versterken van onze uniciteit, niet in het vervangen ervan. Thought leadership moet echte inzichten bieden, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en expertise. AI dient als een verlengstuk van onze menselijke capaciteiten, niet als een vervanger. En employee advocacy moet niet ingefluisterd maar authentiek zijn. Gewoon een weerspiegeling van de bedrijfscultuur en waarden. Wanneer we deze strategieën intelligent inzetten, versterken ze onze eigenheid en zijn ze unieke stem om klanten écht te helpen met hun vragen.
LinkedIn en andere platforms moeten we gebruiken zoals ze bedoeld zijn. Kanalen om onze kwaliteiten en kennis te delen, om echte relaties op te bouwen en om onze branche vooruit te helpen. Doe je dat niet, dan wordt het heel moeilijk om de bakstenen muren te doorbreken.
MEER BLOGS
Komt een man bij de balie
Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.
Pas op voor de online muur van baksteen
Hi Wim,
Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?
#bouw #marketing
Fijne dag!
Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw
Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.
Demand Generation avant la lettre
Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende: