EMVI. Uitdaging voor de bouwtoelevering.

In 2013 is de nieuwe aanbestedingswet in werking getreden. De wet verplicht publieke opdrachtgevers EMVI-gunningscriteria (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) in plaats van de laagste prijs toe te passen. Tenzij de opdrachtgever kan aantonen dat het alleen om de prijs gaat. Dat laatste is nou juist de meest gehanteerde aanname binnen de bouwsector. Het doel van de wet is onder meer het MKB in de bouw betere kansen te bieden, efficiënter in te kopen en administratieve lasten te verlagen. Sinds de invoering van de wet is het aantal EMVI-aanbestedingen volgens het Economisch Instituut voor de Bouw met meer dan 50% gegroeid. Een ontwikkeling om rekening mee te houden.

Niet alleen overheden passen het EMVI-criterium toe. Ook commerciële organisaties in de bouwsector, zoals woningbouwcorporaties en investeerders in vastgoed, maken hier steeds vaker gebruik van. In maart jongstleden heeft CBRE Global Investors de renovatie van het Nationale Nederlanden gebouw ‘Delftse Poort’ op basis van EMVI aanbesteed. Een CO2-reductie van 60% door slimme logistiek gaf de doorslag.

EMVI wordt gestimuleerd omdat dit de kwaliteit van bouwopdrachten kan verhogen. Deze kwaliteit kan op diverse manieren inhoud krijgen: duurzaamheid, functionaliteit, snelheid, creativiteit, zekerheid, esthetiek, snelle beschikbaarheid van gebouwen en klantvriendelijkheid.
Op een aantal van deze kwaliteitsaspecten kan de bouwtoelevering helpen het verschil te maken.

EMVI zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Niet alleen voor de grote bouwwerken.
Ook voor aanbestedingen waar het MKB op inschrijft. Deze ondernemers hebben nog wel moeite met de grote variëteit en meetbaarheid van EMVI-criteria. Toch liggen er volgens mij kansen voor de bouwtoelevering. Met name in de concrete ondersteuning van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven op het gebied van logistiek, duurzaamheid en productkennis.
De bouwtoelevering kan bouwers met de grootste meerwaarde helpen met winnen in plaats van die met de laagste prijs. Een aantal producenten en bouwgroothandels is hier nu al dagelijks mee bezig!

Probeer de Innovatiematrix

Innovatiematrix afbeelding (3)

In de bouwtoelevering is het voor mij al lang duidelijk dat innovatie een cruciale rol speelt. We zitten midden in een transitie waarbij duurzaamheid en efficiëntie niet langer ‘nice-to-haves’ zijn, maar absolute vereisten. Innovatie vraagt echter om meer dan alleen ideeën; het gaat ook om samenwerking en inspiratie. En wat als we juist die samenwerking tussen twee toeleveranciers kunnen versnellen? Wat als we hen in een ‘pressure cooker’ plaatsen, met als doel het creëren van nieuwe ideeën? Het klinkt wellicht simpel, maar de potentie is groot.

Komt een man bij de balie

Baliemedewerker (2)-1

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.