Nieuw wetsvoorstel impuls voor kwaliteit bouw
Belangrijk in het wetsvoorstel is dat de bouwplantoets (voorafgaand aan de bouw) en het bouwtoezicht (tijdens de bouw) in de nabije toekomst niet door de gemeente maar door de aannemer zelf geregeld wordt. De bouwer neemt hiervoor een gecertificeerde instantie in de arm die mag toetsen en toezicht houden. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van een bouwwerk komt hiermee expliciet bij de aannemer te liggen. Ook daar waar het om (verborgen) gebreken na de oplevering gaat. Zaken die nauwelijks direct zijn te controleren, zoals energieprestaties, de deugdelijke werking van installaties, het wegwerken van minder grote bouwtechnische fouten en de afwerking. De aannemer doet er verstandig aan om het project in de toekomst te laten controleren door een TIS erkende instantie. Deze geeft bij oplevering een Verklaring Bouwbesluit af. Hiermee kan de opdrachtgever een verborgen-gebreken-verzekering afsluiten. Een USP voor de aannemer, reclame voor het project en zekerheid voor de opdrachtgever.
Het nieuwe stelsel van naleving, toezicht en aansprakelijkheid zal volgens de overheid de bouwsector meer prikkels geven om kwalitatief goede bouwwerken op te leveren. Het ontwerp, de uitvoering en de materialen bepalen die kwaliteit. Materialen met specifieke eigenschappen die onderdeel van de gewenste gebouwkwaliteit vormen: brandwerendheid, isolatiewaarde, onderhoudsgevoeligheid, vochtwerendheid, elasticiteit, kleurechtheid, esthetiek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze materialen en de verwerking worden ‘As Build’ beschreven: een soort logboek van de woning. Te allen tijde kan worden teruggelezen worden welke materialen op welke manier zijn gebruikt.
Bouwers zullen daarom nog bewuster materialen toepassen die aantoonbaar bijdragen aan deze gewenste bouwkwaliteit. Ze nemen vanwege de toegenomen aansprakelijkheid gewoonweg minder risico’s. Bovendien zijn ze gebaat bij probleemloze toetsing aan het Bouwbesluit en toezicht op de bouwplaats. De aannemer zal daarom vooral afgaan op productinformatie van erkende kwaliteitskeurmerken zoals CE en KOMO. Betekenisvolle marketing moet de rest doen. Zoals het verstrekken van relevante informatie door fabrikanten en leveranciers: cases, rekenvoorbeelden, verwerkingsfilms, ervaringen van gebruikers en bewoners. Informatie die echt aansluit op de behoefte van ontwerpers, ontwikkelaars, aannemers, corporaties en eindgebruikers om zelf aantoonbare bouwkwaliteit te realiseren!
MEER BLOGS
Probeer de Innovatiematrix

In de bouwtoelevering is het voor mij al lang duidelijk dat innovatie een cruciale rol speelt. We zitten midden in een transitie waarbij duurzaamheid en efficiëntie niet langer ‘nice-to-haves’ zijn, maar absolute vereisten. Innovatie vraagt echter om meer dan alleen ideeën; het gaat ook om samenwerking en inspiratie. En wat als we juist die samenwerking tussen twee toeleveranciers kunnen versnellen? Wat als we hen in een ‘pressure cooker’ plaatsen, met als doel het creëren van nieuwe ideeën? Het klinkt wellicht simpel, maar de potentie is groot.
Komt een man bij de balie

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.
Pas op voor de online muur van baksteen

Hi Wim,
Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?
#bouw #marketing
Fijne dag!
Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.