Power to the people

Wat hebben het verduurzamen van woningen en meer burgerparticipatie met elkaar te maken? Veel meer dan je denkt, want het verduurzamen van woningen doen burgers – of beter gezegd: inwoners – steeds vaker met elkaar in coöperatief verband. En het mooie is: het blijft niet bij de eigen woningen alleen, want deze wijkcoöperaties pakken ook andere duurzame projecten in de wijk of dorp op.

Het is begonnen met energiecoöperaties, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen. Inwoners nemen steeds vaker zelf het heft in handen en starten hun eigen energiebedrijf. De mooiste voorbeelden zijn TexelEnergie en Grunneger Power. Deze coöperaties leveren ook energie, maar dat is niet per definitie nodig. Een energiecoöperatie kan ook gezamenlijk zonnepanelen inkopen, waardoor ze korting weten te bedingen bij installatiebedrijven.

Inmiddels zijn er honderden energiecoöperaties in Nederland, die steeds verder gaan dan alleen maar duurzame energie. Neem Nieuwleusen Synergie: in het Overijsselse dorp is niet alleen behoefte aan meer duurzame energie, men wilde ook sneller internet, lees: glasvezel. Maar grote marktpartijen hadden geen interesse in de aanleg, het was financieel voor hen niet rendabel. Daarop pakte Nieuwleusen Synergie de handschoen zelf op. Het resultaat is dat Nieuwleusenaars zelf de aanleg hebben gedaan, met ook mensen uit het dorp: van de regio, voor de regio.

In Zwolle gaat Blauwvinger Energie, ook een bewonersinitiatief voor meer duurzame energie in de stad, nog een stap verder. Het heeft in een van de wijken een coöperatief wijkbedrijf opgericht, WIJ Bedrijf Dieze geheten, waarvan wijkbewoners het bestuur vormen en ook lid kunnen worden. De eerste activiteit is het verhuren van zonnepanelen aan wijkbewoners, die daarmee lid worden van de coöperatie. Maar het blijft niet bij deze zonnepanelen alleen, ondernemers in de wijk worden ingezet om bijvoorbeeld het onderhoud en beheer van particuliere portiekwoningen te doen. Meestal wordt dat nu gedaan partijen vaak buiten Zwolle; nu neemt het WIJ Bedrijf het heft in eigen handen.

Dat soort initiatieven zal de overhand krijgen: stadslandbouw, autodelen, buurtzorg, buurtmarktplaats, en nog veel meer. En de drijfveer hierbij is: het komt uit van een betrouwbare bron (want van de ‘buurman’), het is duurzaam en het geld blijft in de regio. Niet dat het opzetten eenvoudig is, want het is nieuw en iedere vernieuwing brengt weerstand met zich mee. Maar één ding is zeker: het is een niet te stuiten ontwikkeling die voor meer duurzaamheid en cohesie in dorpen en wijken zal zorgen. En dat komt ons allemaal ten goede.

Blog van Harmen Weijer
harmen@merkvast.com

Probeer de Innovatiematrix

Innovatiematrix afbeelding (3)

In de bouwtoelevering is het voor mij al lang duidelijk dat innovatie een cruciale rol speelt. We zitten midden in een transitie waarbij duurzaamheid en efficiëntie niet langer ‘nice-to-haves’ zijn, maar absolute vereisten. Innovatie vraagt echter om meer dan alleen ideeën; het gaat ook om samenwerking en inspiratie. En wat als we juist die samenwerking tussen twee toeleveranciers kunnen versnellen? Wat als we hen in een ‘pressure cooker’ plaatsen, met als doel het creëren van nieuwe ideeën? Het klinkt wellicht simpel, maar de potentie is groot.

Komt een man bij de balie

Baliemedewerker (2)-1

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.