Power to the people

Wat hebben het verduurzamen van woningen en meer burgerparticipatie met elkaar te maken? Veel meer dan je denkt, want het verduurzamen van woningen doen burgers – of beter gezegd: inwoners – steeds vaker met elkaar in coöperatief verband. En het mooie is: het blijft niet bij de eigen woningen alleen, want deze wijkcoöperaties pakken ook andere duurzame projecten in de wijk of dorp op.

Het is begonnen met energiecoöperaties, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen. Inwoners nemen steeds vaker zelf het heft in handen en starten hun eigen energiebedrijf. De mooiste voorbeelden zijn TexelEnergie en Grunneger Power. Deze coöperaties leveren ook energie, maar dat is niet per definitie nodig. Een energiecoöperatie kan ook gezamenlijk zonnepanelen inkopen, waardoor ze korting weten te bedingen bij installatiebedrijven.

Inmiddels zijn er honderden energiecoöperaties in Nederland, die steeds verder gaan dan alleen maar duurzame energie. Neem Nieuwleusen Synergie: in het Overijsselse dorp is niet alleen behoefte aan meer duurzame energie, men wilde ook sneller internet, lees: glasvezel. Maar grote marktpartijen hadden geen interesse in de aanleg, het was financieel voor hen niet rendabel. Daarop pakte Nieuwleusen Synergie de handschoen zelf op. Het resultaat is dat Nieuwleusenaars zelf de aanleg hebben gedaan, met ook mensen uit het dorp: van de regio, voor de regio.

In Zwolle gaat Blauwvinger Energie, ook een bewonersinitiatief voor meer duurzame energie in de stad, nog een stap verder. Het heeft in een van de wijken een coöperatief wijkbedrijf opgericht, WIJ Bedrijf Dieze geheten, waarvan wijkbewoners het bestuur vormen en ook lid kunnen worden. De eerste activiteit is het verhuren van zonnepanelen aan wijkbewoners, die daarmee lid worden van de coöperatie. Maar het blijft niet bij deze zonnepanelen alleen, ondernemers in de wijk worden ingezet om bijvoorbeeld het onderhoud en beheer van particuliere portiekwoningen te doen. Meestal wordt dat nu gedaan partijen vaak buiten Zwolle; nu neemt het WIJ Bedrijf het heft in eigen handen.

Dat soort initiatieven zal de overhand krijgen: stadslandbouw, autodelen, buurtzorg, buurtmarktplaats, en nog veel meer. En de drijfveer hierbij is: het komt uit van een betrouwbare bron (want van de ‘buurman’), het is duurzaam en het geld blijft in de regio. Niet dat het opzetten eenvoudig is, want het is nieuw en iedere vernieuwing brengt weerstand met zich mee. Maar één ding is zeker: het is een niet te stuiten ontwikkeling die voor meer duurzaamheid en cohesie in dorpen en wijken zal zorgen. En dat komt ons allemaal ten goede.

Blog van Harmen Weijer
harmen@merkvast.com

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid.