Power to the people

Wat hebben het verduurzamen van woningen en meer burgerparticipatie met elkaar te maken? Veel meer dan je denkt, want het verduurzamen van woningen doen burgers – of beter gezegd: inwoners – steeds vaker met elkaar in coöperatief verband. En het mooie is: het blijft niet bij de eigen woningen alleen, want deze wijkcoöperaties pakken ook andere duurzame projecten in de wijk of dorp op.

Het is begonnen met energiecoöperaties, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen. Inwoners nemen steeds vaker zelf het heft in handen en starten hun eigen energiebedrijf. De mooiste voorbeelden zijn TexelEnergie en Grunneger Power. Deze coöperaties leveren ook energie, maar dat is niet per definitie nodig. Een energiecoöperatie kan ook gezamenlijk zonnepanelen inkopen, waardoor ze korting weten te bedingen bij installatiebedrijven.

Inmiddels zijn er honderden energiecoöperaties in Nederland, die steeds verder gaan dan alleen maar duurzame energie. Neem Nieuwleusen Synergie: in het Overijsselse dorp is niet alleen behoefte aan meer duurzame energie, men wilde ook sneller internet, lees: glasvezel. Maar grote marktpartijen hadden geen interesse in de aanleg, het was financieel voor hen niet rendabel. Daarop pakte Nieuwleusen Synergie de handschoen zelf op. Het resultaat is dat Nieuwleusenaars zelf de aanleg hebben gedaan, met ook mensen uit het dorp: van de regio, voor de regio.

In Zwolle gaat Blauwvinger Energie, ook een bewonersinitiatief voor meer duurzame energie in de stad, nog een stap verder. Het heeft in een van de wijken een coöperatief wijkbedrijf opgericht, WIJ Bedrijf Dieze geheten, waarvan wijkbewoners het bestuur vormen en ook lid kunnen worden. De eerste activiteit is het verhuren van zonnepanelen aan wijkbewoners, die daarmee lid worden van de coöperatie. Maar het blijft niet bij deze zonnepanelen alleen, ondernemers in de wijk worden ingezet om bijvoorbeeld het onderhoud en beheer van particuliere portiekwoningen te doen. Meestal wordt dat nu gedaan partijen vaak buiten Zwolle; nu neemt het WIJ Bedrijf het heft in eigen handen.

Dat soort initiatieven zal de overhand krijgen: stadslandbouw, autodelen, buurtzorg, buurtmarktplaats, en nog veel meer. En de drijfveer hierbij is: het komt uit van een betrouwbare bron (want van de ‘buurman’), het is duurzaam en het geld blijft in de regio. Niet dat het opzetten eenvoudig is, want het is nieuw en iedere vernieuwing brengt weerstand met zich mee. Maar één ding is zeker: het is een niet te stuiten ontwikkeling die voor meer duurzaamheid en cohesie in dorpen en wijken zal zorgen. En dat komt ons allemaal ten goede.

Blog van Harmen Weijer
harmen@merkvast.com

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.

Demand Generation avant la lettre

Solution selling-1

Onlangs sprak ik tijdens een opening van een bouwgroothandel een buitendienstman die ik al heel wat jaren ken. Een ouwe rot in het vak. Een fantastische vent met heel veel kennis van materialen en toepassingen. Ook iemand die zijn kennis te gelde maakt door met de klant mee te denken. Aannemers, tegelzetters en dakdekkers zien ‘m graag de bouwplaats oplopen. Toen ik hem vroeg wat er de afgelopen jaren in het verkoopvak is veranderd, vertelde hij me het volgende:

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.