Trend 2016: Bouwkwaliteit

In de Cobouw van januari jongstleden stond een interessant artikel met de kop ‘De trend is niet meer te stoppen’. De trend die bedoeld wordt, gaat over ‘Kwaliteitsborging’.  Ik schreef er eerder over in MixPro. Kwaliteitsborging wordt in de bouw ontzettend belangrijk. In 2015 werd er al veel over gesproken, maar in 2016 kon het weleens het buzzword binnen de branche worden. Zeker nu op dat gebied nieuwe wetgeving is ontwikkeld.

Niet de gemeente, maar private partijen voeren namelijk vanaf 2017 de kwaliteitsborging uit van nieuwbouw-, renovatie- of onderhoudsprojecten. Gebeurt dat door onafhankelijke kwaliteitsborgers, dan zullen verzekeraars het bouwwerk eerder verzekeren. Want de aannemer is door de nieuwe wetgeving niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken maar voor álle gebreken die hem zijn toe te rekenen. Cobouw over kwaliteitsborging: ‘….het komt er in alle varianten op neer dat de uitvoerder en borger gaandeweg het bouwproces cruciale momenten vastleggen in een dossier. Dat zijn meestal foto's, eventueel met de pakbonnen of stickers van de gebruikte bouwmaterialen.’

Als de bouwkwaliteit van een gebouw expliciet bij de bouwer komt te liggen, wordt meer naar de opbrengst dan naar de kosten van kwaliteit gekeken. Een interessante ontwikkeling lijkt me. Kwaliteit zou zomaar weer het uithangbord van de aannemer kunnen worden. (Onder)aannemers zullen op verzoek van de markt bovendien steeds verder gaan in het aanbieden van garantie op bouwkwaliteit. Voor eventuele verborgen gebreken wordt een verzekerde garantie ontwikkeld. De aannemers die bij BouwGarant zijn aangesloten kunnen dat in een aantal gevallen nu al aanbieden.

Ook grote bouwbedrijven starten nu al met kwaliteitsborging. Theo Smits van Heijmans. “Als we met het nieuwe borgingssysteem leren nog beter te bouwen, maken we minder fouten, krijgen onze vaklui meer plezier in hun werken en zijn we minder tijd en geld kwijt om allerlei tekortkomingen die achteraf aan het licht komen te herstellen”. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op u: toeleveranciers van de bouw. U kunt bouwers helpen de bouwkwaliteit te optimaliseren. Vanzelfsprekend met de juiste materialen maar ook met nieuwe diensten. Niet alleen de kit maar ook de applicatie mét garantie aanbieden. Niet alleen de betonvloer maar ook het leggen mét garantie verzorgen.

Positief voor de bouwkwaliteit en een absolute uitdaging voor marketeers in onze sector!

Probeer de Innovatiematrix

Innovatiematrix afbeelding (3)

In de bouwtoelevering is het voor mij al lang duidelijk dat innovatie een cruciale rol speelt. We zitten midden in een transitie waarbij duurzaamheid en efficiëntie niet langer ‘nice-to-haves’ zijn, maar absolute vereisten. Innovatie vraagt echter om meer dan alleen ideeën; het gaat ook om samenwerking en inspiratie. En wat als we juist die samenwerking tussen twee toeleveranciers kunnen versnellen? Wat als we hen in een ‘pressure cooker’ plaatsen, met als doel het creëren van nieuwe ideeën? Het klinkt wellicht simpel, maar de potentie is groot.

Komt een man bij de balie

Baliemedewerker (2)-1

Ruim dertig jaar loop ik met enige regelmaat bouwmaterialen-, hout- en ijzerwarengroothandels binnen. Gewoon uit interesse en ook beroepsmatig om het kennis- en serviceniveau van medewerkers te benchmarken. De baliemedewerker bepaalt voor mij voor een belangrijk deel de uitstraling van een vestiging. ‘De vent is de tent’ is een uitdrukking die voor mij op dat moment bewaarheid wordt. Baliemedewerkers zijn essentieel in vestigingen waar veel klusbedrijven, kleine bouwbedrijven en ZZP’ers hun producten afhalen.

Pas op voor de online muur van baksteen

wimbak_The_salesman_wants_to_break_trough_a_brick_wall_to_rea_9f52e88d-81c8-4c00-88f2-51bd255e399a_3

Hi Wim,

Bedankt voor het linken en leuk om digitaal kennis te maken! Ik keek op jullie website, en zag wat aanknopingspunten om het rendement van jullie online-marketingactiviteiten nog verder te verhogen. Zullen we in een korte video-call kennismaken en dit bespreken?

#bouw #marketing

Fijne dag!

Van knelpunt naar zekerheidsmarketing in de woningbouw

Bird View LR-1

Onlangs kwam ik een interessant rapport tegen van de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Marktaspecten wettelijke implementatie nieuwbouw bijna energieneutraal’. Een bloemlezing van knelpunten die de eindgebruiker ervaart bij het kiezen voor een duurzame (BENG/Energieneutraal/NOM) woning.