Inspiratie van hotel citizenM

Onlangs interviewde ik de manager van het citizenM hotel op Schiphol. Hij vertelde een enthousiast verhaal over een bijzonder hotel dat de wereld gaat veroveren. citizenM is een hotel dat geboren is uit frustratie over hotels. Deze frustratie inspireerde de Nederlandse oprichter Rattan Chadha, tevens oprichter van modeketen Mexx. Voordat hij Mexx verkocht, vlogen hij en zijn designers de wereld over en overnachtten in hotels die niet boden wat zij zochten. Zoals een incheckbalie met een wachtrij, een kille lobby, betalen voor films en in de meeste gevallen een slecht bed. Dat laatste is helemaal bijzonder want een goed bed is toch waar een hotel voor bedoeld is.

citizenM doet alles anders. Het hotel biedt betaalbare luxe en perfecte service. Inchecken doe je zelf. Geen wachtrij dus. De lobby is een sfeervol gedesignde comfortabele huiskamer. Je hotelkamer biedt alles. Ook een groot comfortabel bed. Wil je nog even een film kijken? Dat is helemaal gratis.

citizenM is een hotel voor de reiziger van nu. Geen goedbedoeld chocolaatje op je kussen. Geen origami gevouwen handdoek op je bed. Geen rekening voor de koffie tijdens een meeting. Deze onzin wordt omgezet in zaken waar je wel voor wilt betalen.


7 jaar geleden startte citizenM o

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.

Employer branding: werken aan je bouwmerk

‘You don’t pick talent, talent picks you’ zou nu het credo van iedere onderneming in de bouwtoelevering kunnen zijn. Ik toetste bij het schrijven van deze column ‘bouwmaterialen’ in op banensite Indeed. Het resultaat was 1.521 vacatures. Het topje van de ijsberg volgens mij. Van binnendienstmedewerker tot technisch adviseur, van artikelbeheerder tot accountmanager: de bouwtoelevering heeft tekort aan medewerkers voor álle functies. Dat is op zich bijzonder omdat het een prachtige branche is om in te werken. We moeten het alleen wel vertellen!

Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid.