Tegelwijsheden met nieuwe dimensie

Wanneer ik werkvoorbereiders, uitvoerders, aannemers of klusbedrijven spreek, vraag ik ze altijd naar hun favoriete bouwgroothandel. Interessant wordt het wanneer ze vertellen waarom ze kiezen voor een bepaalde groothandel. En waarom ze een bepaalde groothandel links laten liggen.

Het valt me al jaren op dat de keuzecriteria van de bouw altijd 1 op 1 matchen met de basics van de bouwgroothandel: voorraad, advies, logistiek, gastvrijheid en financiering. Die basics zijn zelfs uit te drukken in tegelwijsheden. Doe je één van deze vijf iets minder, dan word je afgestraft. Mede door Covid-19 wint nu ook de digitale dimensie van deze basics versneld aan belangrijkheid. 

In 2020 verscheen een interessante white paper van Bouwkennis die ging over de rol van de bouwgroothandel. Het rapport was een bevestiging van wat ik van bouwers hoor. Digitalisering van diensten zet onverminderd door. In de afgelopen 12 maanden zag 59% van de handelaren een toename in online verkopen en zelfs 11% zag een sterke toename. Negen van de tien handelaren verwacht dat het aandeel online verkopen de komende vijf jaar zal toenemen.

Tegelwijsheden die de basics van de groothandel raken, hebben dus een fysieke én een digitale dimensie. De groothandel die deze dimensies het beste multichannel organiseert, is winnaar. Voorbeelden?

Tegelwijsheid 1. ‘Geen betere raad dan voorraad’: bouwers vinden het steeds handiger wanneer je de voorraad zelf online vanaf de bouwplaats kunt checken. 

Tegelwijsheid 2. ‘De vent is de tent’: de man achter de balie is belangrijk voor het succes van de onderneming. Hij weet feilloos waar de materialen liggen en kent de toepassing ervan. Bouwers vinden het ook fijn wanneer de website van de groothandel hen aan het handje neemt bij hun bestelling en bestellijst. 

Tegelwijsheid 3. ‘Leveren kost geld. Te laat of te weinig kost kapitalen’: bouwers vinden het handig wanneer ze een appje krijgen wanneer de bestelling op de bouwplaats zal arriveren. De levertijden worden daarbij steeds korter.

De HIBIN gaat in haar toekomstvisie ‘Netwerk van de Bouwtoelevering 2025’ nog veel verder. Mass customization, blockchaintechnolgie, Big klantdata, Artificial Intelligence en robotisering van magazijnen gaan volgens de branche-organisatie een belangrijke rol vervullen voor de groothandel. 

Het aardige is dat ook deze ontwikkelingen zijn te herleiden tot de 5 basics van de bouwgroothandel. En die kun je op 5 tegeltjes kwijt. 

Lees het artikel online

Test je kennis van duurzaam bouwen

Kruiswoordpuzzel

De bouw staat tegenwoordig in het teken van de energietransitie, duurzaam materiaalgebruik en circulariteit. Deze terreinen brengen ook veel jargon met zich mee. In gesprek met klanten en toeleveranciers is het handig om iets van dat jargon te begrijpen of te gaan gebruiken. We hebben daarom een kruiswoordpuzzel van 15 veelgebruikte begrippen in het duurzaam bouwen gemaakt.

BENG + MPG = MEPG

MV Beng_Mepg illustratie

Voor de bouw een goed idee

Als leveranciers aan de bouw leveren producenten en handel een bijdrage aan het realiseren van energie-, milieu- en klimaatdoelstellingen. Wat de beste maatregelen of producten zijn, is niet altijd even duidelijk. Neem nu BENG en MPG. Beide zijn in wet en regelgeving vastgelegd en moeten worden toegepast in woningnieuwbouw. De vraag is dan of klanten inzetten op vraagbeperking van energie, zoveel mogelijk duurzame energie opwekken of juist kiezen voor gerecyclede en bio based materialen? BENG versus MPG. Zonnepanelen bijvoorbeeld kunnen belangrijk zijn voor de BENG-eis maar negatief uitpakken voor de MPG-eis omdat er veel schaarse grondstoffen gebruikt worden en relatief veel energie nodig is om deze te produceren.

BAAS. Bouwmaterialen As A Service

MV Service-Bouwmaterialen smal

De prijzen van grondstoffen en de kosten van energie om bouwmaterialen te produceren, zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Samen met de noodzaak om CO2-uitstoot te beperken, maakt dit de roep om circulariteit in de bouwkolom alleen maar groter. In 2050 wil Nederland bovendien volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dat betekent: een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. De huidige schaarste en prijsstijgingen zie ik als een katalysator voor ‘Bouwmaterialen As A Service’. Dit concept is dienstbaar aan Bouwen en Wonen As A Service.

Wie wordt de Tony’s Chocolonely van de bouwtoelevering?

Enige tijd geleden schreef ik over Purpose marketing als belangrijkste globale marketingtrend. We willen namelijk bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf. En dat beïnvloedt de manier waarop werknemers, klanten en investeerders met jouw bedrijf omgaan. Zo vindt bijna 85% van de millennials binnen de beroepsbevolking ‘een positief verschil maken in de wereld’ belangrijker dan professionele erkenning. Klanten ervaren een grotere klantentevredenheid en een gevoel van loyaliteit wanneer bedrijven blijk geven van een echte MVO-strategie. En 83% van de investeerders is eerder geneigd te investeren in een bedrijf dat bekend staat om zijn sociale verantwoordelijkheid.